• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тиждень української мови та літератури

Тиждень української мови та літератури

2017-03-09

/Files/images/IMG_20170310_144210_HDR.jpg

Творчість Т.Г.Шевченка і сучасна молодь

Березень. В Україні – це чудова пора, якій радіють і природа, і люди. Саме в цю березневу пору послав Всевишній нашому народові Генія і національного Пророка Тараса Григоровича Шевченка. 9 березня 2017 року учні Олексіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Вшанували пам’ять видатного поета, Велетня Духа, українського Мойсея, Кобзаря.

Учні 5-6 кл. взяли участь у тематичній лінійці до 203 річниці народження Т.Г. Шевченка, де лунали поезії-звернення до Кобзаря( Басенко В., Блощинський О., Глущенко Д. – уч.6 кл.) та поезія «Тече вода з-під явора», покладена на музику у виконанні учениці 5 кл. Чуднівець В. Кожен урок у 5-11 кл. починався декламуванням віршів Т.Г.Шевченка9 «Сестрі», «Заповіт», «Чи то неволя, чи то недоля», «Мені тринадцятий минало», «Садок вишневий коло хати») відомими акторами, зокрема Б.Ступкою.

У процесі прослуховування творів учні заповнювали анкету, у результаті чого дійшли висновку, що читання поезій видатного поета відбувається у межах шкільної програми. Школярами було внесено пропозицію: долучати їх до проведення подібних тематичних заходів з метою популяризації творчості менш відомих талановитих українських митців.

День вшанування пам’яті Великого Кобзаря закінчився переглядом І частини фільму «Мій Шевченко» ( режисер Юрій Макаров). Учні із захопленням дискутували про невідомі досі факти із життя і творчості Т.Г.Шевченка, із цікавістю слухали враження учнів 8 кл. про програму, розроблену компанією «Київстар», яка будь-який текст записує Шевченковим почерком. Восьмикласники уже складали такого листа від імені Т.Шевченка й у такому вигляді надсилали рідним і друзям під час вивчення творчості поета. Проте учні з обуренням поставилися до портретів Т.Шевченка, виконаних сучасними митцями. Неканонічне зображення Великого Кобзаря, на думку деяких учнів, ганьблять пам’ять сучасників про великого митця, викликають осуд і нерозуміння.

З метою популяризації української мови, у рамках тижня української мови та літератури, учні 5-9 кл були залучені до інтелектуальної гри «Мовний крос». У процесі заходу школярі розвивали пізнавальні інтереси і здібності, відчули потребу глибокого і творчого оволодіння знаннями, навичками застосування рідної мови у сучасному житті.

Змагалися 2 команди, до складу яких входили учні 5-9 кл.: «Патріоти» ( Басенко В. – капітан, Аташян В., Чуднівець В., Зелінська Ю., Дурсеньова Р.) та «Незламні» ( Блощинський О. – капітан, Мала А., Ошурко М.,Овчиннікова А., Луцишина А.).

Команди розгадували криптограми, ребуси, давали відповіді на питання, поставлені онлайн учителями Олексіївської школи (Усова А.О. – директор школи, Мосєйчук Г.М. – учитель біології, Довга Г.В. – учитель математики, Козак О.Є. – учитель англійської мов, Аташян А.О. – педагог-організатор, учитель початкової школи).

« Прямо чи влучно?» учасники складали слова, дізналися про «Мовні заморочки» і взяли участь у 2Гонці за лідером».

У результаті напруженої і водночас веселої гри перемогла команда… «Незламні» (23,5 б) з невеликим відривом від команди «Патріоти» (21 б).

Як результат гри – висновки учасників: досконале володіння рідною мовою вимагає багато зусиль, проте вчити рідну мову, пропагувати серед ровесників та старших – першочергове завдання сучасних учнів.

Кiлькiсть переглядiв: 280

Коментарi